Nieuws

 

Update AWBZ-claim d.d. 2 maart 2018

 Met 22 van onze leden zijn we al geruime tijd weer in een heftige brief- en mailwisseling beland met het Ministerie van Financiën. Deze 22 leden zijn al een aantal stations verder in het hele proces om straks de weg vrij te maken voor de volgende stappen.

Zo zijn we allang afgestapt van de giftenaftrek van € 5.400 die veel mensen al hebben opgevoerd bij de aangifte van 2015. De reactie die de mensen kregen naar aanleiding van deze aftrekpost was dat het bedrag van € 5.400 "uit de lucht gegrepen was en niet was gespecificeerd". Daar had het Ministerie volkomen gelijk in en we zijn het anders gaan aanpakken. Nou, dat hebben ze geweten in Den Haag. Ze waren de discussie gestopt omdat dit hele AWBZ-gedoe onzin was en men er geen tijd meer aan wilde besteden. Na ontvangst van onze specificaties en een onderbouwing die uiterst zorgvuldig was geformuleerd werd men weer in positie gebracht. Ook wordt er rijkelijk geslingerd met uitspraken van diverse Rechtbanken waaruit moet blijken dat wij geen poot hebben om op te staan. Gelukkig zijn we bij De Werkgroep ook niet op ons achterhoofd gevallen en elke aangedragen publicatie van een vonnis wordt tot aan de grond toe afgebrand.

Na het opvragen van de inkomensverklaringen en het versturen van de juiste bedragen kan de AWBZ-claim oplopen tot ruim € 16.000 per persoon. En dat is een bedrag dat in z'n geheel wordt teruggevorderd en niet een deel daarvan zoals gebeurde bij die € 5.400 in 2015. Stel je eens voor, een echtpaar dat beiden gedurende de periode 2001 tot en met 2013 een meer dan gemiddeld inkomen had vordert nu dus ruim € 32.000 terug van de Belastingdienst. Maar ook voor mensen die met veel minder moesten doen hebben recht op een forse teruggave. Bij de 22 leden waar voor we momenteel aan het claimen zijn lopen de bedragen uiteen van € 3.790 tot € 32.178.

Het gaat om de volgende "meningsverschillen":

Het Ministerie van Financiën blijft bij het standpunt dat de Belastingdienst geen ANBI-instelling is. Deze ANBI-status is in de procedure van groot belang, omdat dit de enige juridische grond is waarop we een procedure kunnen gaan starten. De grap is echter dat steeds meer belastinginspecteurs in het land inmiddels al wel toegeven dat de Belastingdienst met die ANBI-status zit opgezadeld en dat de Belastingdienst hierdoor in een uiterst lastige juridische situatie komt te zitten. Ook is De Werkgroep in het bezit van de officiële documenten waaruit blijkt dat de Belastingdienst wel degelijk een ANBI-instelling is.

Wij hebben een claim op de Overheid. Een claim omdat er ten onrechte een bedrag aan AWBZ-premie is ingehouden op het inkomen gedurende de jaren 2001 tot en met 2013. Nog geen 1 keer is het woord "claim" gebruikt door het Ministerie. De laatste variant van hun juristen luidt: "Meer premies worden betaald dan er aan de zorg wordt uitgegeven". Tja, zo kan ik ook tijd rekken…

Inmiddels zijn er ook een aantal leden die door de diverse Belastingkantoren de mededeling hebben ontvangen dat er juridische procedures worden opgestart indien bepaalde belastingaanslagen niet betaald worden in verband met een verrekening met de uitstaande claim. Schrik hier niet van en laat het ons direct weten. Wij hebben inmiddels zo veel ervaring opgebouwd dat we dit soort dreigementen in een mum van tijd van tafel hebben geveegd.

Zoals het er nu naar uit ziet gaan we procedure opstarten in augustus van dit jaar. Voor die tijd moet er nog heel veel gebeuren en zal er nog heel veel gecorrespondeerd gaan worden met de Overheid. Geen probleem, we beginnen dit spel bijna leuk te vinden ondanks dat het steeds complexer wordt. Dus tot augustus 2018 kunnen jullie nog meedoen met onze actie. Zodra we procedure starten is dat niet meer mogelijk. Hoe je mee kunt doen staat uitvoerig beschreven op onze site en ook geven we aan wat de mogelijkheden zijn wanneer een bijdrage van € 50 per deelname niet mogelijk is.

Wel even een paar tips:

Wanneer je correspondentie ontvangt van de Belastingdienst of van het Ministerie van Financiën betreffende een afwijzing of wat dan ook, geef dat aan ons door. Ga niet zelf actie ondernemen zoals het spontaan opsturen van de inkomensverklaringen naar het betreffende kantoor. Ten eerste doen ze er daar niets mee, ten tweede ben je ze kwijt (er zijn een aantal leden die die hebben gedaan zonder daar een kopie van te maken) en ten derde wordt het steeds lastiger om die verklaringen voor de tweede keer op te vragen. De Belastingdiensten hebben inmiddels al de nodige instructies ontvangen wat betreft de AWBZ-claim.

Er was een afspraak gemaakt met Radar. Er werd ons de kans gegeven om in november 2017 het hele AWBZ-verhaal van De Werkgroep live op televisie te presenteren, maar door wat "medische mankementen" mijnerzijds hebben we besloten dit tot nader orde uit te stellen. Een nieuwe datum wordt op dit moment besproken. Zodra ik meer weet meld ik het uiteraard.

Rob Otten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

--------------------------------------------------------------------

Update: 30 september 2017

Meer tijd om je aan te melden voor de AWBZ-procedure

We hebben er nog eens goed over nagedacht en we gaan de deadline aanpassen voor de aanmelding. Aangegeven was dat meedoen met de AWBZ-claim nog mogelijk was tot 1 oktober 2017.

Totdat bekend is wanneer het procedure van start gaat kan men nog deelnemen, en dat moment moet nog bepaald worden. Ook krijgen we nog veel leden erbij en we willen zoveel mogelijk mensen de kans geven de teveel betaalde AWBZ-premie terug te vorderen van de Overheid. 

Update: 19 juli 2017

Beste mensen,

Zoals jullie inmiddels van mij gewend zijn weer een flinke lap tekst. Dit bericht bevat echter uiterst belangrijke informatie betreffende de AWBZ-claim, dus neem de tijd dit zorgvuldig door te lezen.

STAND VAN ZAKEN

Ook de laatste maanden is er veel gebeurd. Veel correspondentie met de diverse Belastingkantoren en ook met het Ministerie van Financiën. Zoals verwacht doet men er van alles aan om onder deze claim uit te komen. De argumenten om niet te betalen óf om het inmiddels betaalde (deel)bedrag terug te vorderen worden steeds vager. Inmiddels hebben we al heel veel bezwaarschriften geschreven voor onze leden die de mededeling hebben ontvangen dat de aangifte 2015 gewijzigd gaat worden. Met als doel het betaalde bedrag terug te vorderen.

VERVOLGBRIEF

De vervolgbrief is inmiddels klaar, maar zolang de Overheid zich aan het ingraven is en alle hakken in het zand heeft gezet heeft het niet veel zin deze (voorlopig) te versturen.

RECHTSZAAK

Hoe dan ook, we ontkomen er niet aan om een rechtszaak aan te spannen tegen de Nederlandse Staat en dan met name het Ministerie van Financiën. En eerlijk gezegd waren we hier al een beetje op voorbereid. De recente uitspraak van het Ministerie “Als je het er niet mee eens bent stapt u maar naar de Rechter” zegt genoeg.

GEZAMENLIJKE PROCEDURE

Wanneer onze leden deze procedure individueel gaan voeren zal er weinig resultaat worden geboekt. We gaan dit gezamenlijk doen, en daar hebben we straks al die inkomensverklaringen voor nodig. Details hierover volgen later.

BEZWAARSCHRIFTEN

Wanneer men inmiddels al een bedrag heeft ontvangen van de belastingdienst en de mededeling dat de aangifte herzien wordt (met andere woorden: terugbetalen!) stuur dan een mail met daarin de brief van de Belastingdienst naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zorgen dan voor het juiste bezwaarschrift dat we als pdf-bestand terugsturen. Dit geldt ook voor de mensen die nog geen geld hebben ontvangen, maar wel de mededeling dat de Belastingdienst afwijkt van de aangifte 2015 in verband met het aftrekken als gift van de AWBZ-claim.

DONATIES

Herhaaldelijk hebben we het verzoek gedaan om een bedrag te doneren aan de Werkgroep. Op enkele uitzonderingen na, waar we heel blij mee zijn, houdt iedereen de hand strak op de knip. Ook wanneer er inmiddels flinke bedragen zijn ontvangen door al het werk dat wij als Werkgroep tot nu toe gedaan hebben is het kennelijk lastig om een passende donatie te doen. Dat heeft mij wel aan het denken gezet en daar moet een oplossing voor komen. Het beheren en runnen van de Werkgroep begint inmiddels stevig in de papieren te lopen en ik stop ermee dit uit eigen zak te moeten betalen. Ook de naderende rechtszaak gaat heel veel geld kosten.

 Dus óf ik stop met de Werkgroep óf we gaan het anders aanpakken. Aangezien ik niet snel de handdoek in de ring gooi is er gekozen voor de tweede optie:

1)      Iedereen in deze groep die inmiddels een claim heeft ingediend of dat nog gaat doen betaald een eenmalige bijdrage van € 50,- op rekening NL71TRIO 0391 1924 85 t.n.v. De Werkgroep onder vermelding van “AWBZ-Procedure”. Indien je op Facebook een andere naam gebruikt, vermeld dat dan bij het betalingskenmerk.

2)      De mogelijkheid tot deelname sluit op het moment dat bekend is wanneer de juridische procedure van start gaat.

3)      Na deze datum gaan we mensen uit de groep en/of mailinglijst verwijderen die geen donatie wensen te doen. Uitsluitend leden die deze bijdrage hebben voldaan zullen worden vertegenwoordigd in de komende procedure.

4)      Dit geldt niet voor de leden die inmiddels wel hebben gedoneerd in de periode vanaf de start van de AWBZ-claim, ongeacht de hoogte van het bedrag. Is er door jou al eens een donatie gedaan, maar is jouw Facebook- en/of email-naam anders, stuur dan even een mail naar één van de beheerders.

5)      Dit geldt ook niet voor de leden die op één of andere manier direct zijn berokken bij de werkzaamheden binnen de Werkgroep.

VERANDERINGEN OP FACEBOOK

Uiteraard zijn er ook veel leden die lid zijn geworden om andere redenen zoals onze afdelingen Jeugdzorg, Schulden, Re-integratie enzovoort en niet meedoen aan de AWBZ-claim. Deze leden krijgen vanaf 25 augustus de mogelijkheid over te stappen naar een nieuwe Facebook-pagina van de Werkgroep. Op die pagina wordt dan geen AWBZ-claim behandeld.

VRAGEN EN OPMERKINGEN

Neem dan contact op met één van onze mensen:

-          Meinsje de WeerdDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-          René GraanstraDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.