Leugens coronacrisis ook bij stikstofcrisis?

Scott Atlas werkt bij het Hoover Instituut, een vooraanstaande ’think tank’ van Stanford University, een van de topuniversiteiten in de wereld. Atlas is radioloog en was ten tijde van Donald Trump’s presidentschap lid van de Coronavirus Task Force, die hij na enkele maanden verliet omdat hij het niet eens was met het gevoerde beleid. Afgelopen maandag drukte Newsweek een artikel van hem af onder de kop „Amerika’s covid-antwoord was gebaseerd op leugens.” Bij leugens horen leugenaars die moedwillig onwaarheden uiten, dus niet mensen die fouten maken omdat ze over gebrekkige informatie beschikken of misleid zijn. Als Atlas gelijk heeft, zijn de leugenaars nog steeds niet bestraft.

Over welke leugenaars heeft Atlas het? Atlas, die je niet kunt wegzetten als een achterlijke wappie, benoemt ze als volgt: „Hier zijn de 10 grootste leugens – waarvan al jaren vaststaan dat ze leugens zijn, niet recent ontdekt of vastgesteld – die werden gepromoot door de leiders van Amerika’s volksgezondheid, gekozen en benoemde functionarissen, en nu ontmaskerde academici.”

Ik denk dat je mag stellen dat ons Nederlandse coronabeleid op dat in Amerika leek. Ook bij ons zag je een samenspel van hooghartige academici (ofwel de ’experts’ bij de talkshows), de belangenbehartigers van Big Pharma, goedwillende, megalomane bestuurders, hijgerige mediamensen, allen zwaaiend met het vaandel van „de wetenschap.”

Welke leugens noemt Atlas? Allereerst deze: de modellen gaven een veel te hoog ’fataliteitscijfer’ aan. Ofwel: de modellenmakers hadden veel te veel potentiële slachtoffers voorspeld. Vervolgens: iedereen loopt hetzelfde risico. Dat was evenmin waar. Het gaat en ging voornamelijk om ouderen met ’onderliggend lijden’. Ten derde: natuurlijke immuniteit bestaat niet aangezien het om een nieuw virus gaat. Maar die immuniteit bestaat wel.

De rest van de leugens aldus Atlas? Ik som ze op: asymptomatische mensen zijn belangrijke verspreiders van het virus, lockdowns stoppen de verspreiding van het virus, mondkapjes stoppen eveneens verspreiding, het virus is natuurlijk ontstaan, claims over een ’lab leak’ zijn een complottheorie, vooral onderwijzend personeel loopt een hoog risico, de vaccins stoppen verspreiding van de infectie, immuniteit ontstaat alleen door vaccinatie.

Je kunt deze claims één op één naar Nederland vertalen. De ’leugens’ die de gezondheidsnetwerken hebben verspreid, gedragen door de meeste politieke en mediale elites, hebben tot ontwrichting van de samenleving geleid en op kunstmatige manier winnaars en verliezers gemaakt. De maatregelen, gebaseerd op veronderstellingen, regelrechte ficties en bedenksels, besmetten de vezels van de rechtsstaat. Op volstrekt onzinnige gronden werden in de buitenlucht demonstranten door de politie neergeknuppeld, op dezelfde onzinnige gronden verspeelde de staat miljarden met steunmaatregelen, die onnodig waren omdat de pandemie op andere manieren kon worden begrensd. Maar die andere manieren konden in de meeste media niet of nauwelijks worden besproken. Wetenschappers als Atlas, Kulldorff, Ioannidis, werden gedemoniseerd toen ze al vroeg in de pandemie de wereld berichtten dat de gevolgen van de maatregelen erger waren dan de kwaal. De helft van de bevolking worstelt momenteel met inflatie, energieprijzen, de prijs van voedsel.

De meeste media in Amerika blijven vasthouden aan de ’leugens’. In Nederland is het niet veel anders. Het complete netwerk van belanghebbenden, van Big Pharma tot media, van Koopmans tot Kuipers, hebben deelgenomen aan een wereldwijd experiment dat, zoals Scott Atlas stelt, gebaseerd was op veronderstellingen waarvan de ondeugdelijkheid al in een vroeg stadium bekend was.

Weet u nog? Je moest een mondkapje opzetten bij het betreden van een restaurant, maar als je zat mocht je het afnemen, alsof het virus op anderhalve meter hoogte bleef zweven en het daaronder veilig was – het was kolder.

Wat gebeurde er achter de schermen? In de UK heeft een journaliste honderdduizend appjes van de minister van gezondheid geopenbaard, zo meldde De Telegraaf gisteren, en ze maken duidelijk dat daar op grove wijze gemanipuleerd en belazerd werd. De toenmalige Britse minister van Volksgezondheid had op tijd zijn appjes moeten wissen, zoals Hugo de Jonge en Mark Rutte hebben gedaan: hun sms-uitwisseling gedurende de pandemie is gewist. En wat er nog van bewaard is, is ’geheim verklaard’ – het is te bizar allemaal.

Wetenschappers die kritiek uitoefenden werden uit veel media gebannen. Ze verhuisden naar online platforms. Dat leidde tot hevige kritiek op die platforms, die ’disinformatie’ toelieten. En nog steeds proberen de elites de opstandige stemmen daar te smoren.

Beperkt dat liegen en bedriegen zich tot de coronacrisis? Mogen we erop vertrouwen dat onze elites wel eerlijk en transparant zijn ten aanzien van de stikstofcrisis? De afgelopen weken horen we continu dat het slecht gaat met onze natuur, alsof er ongerepte natuur in Nederland bestaat. Maar steeds duidelijker wordt dat de stikstofcrisis niet als doel heeft de zogenaamde natuur te ’redden’ (alles wat groen is in Nederland, groeit in grond die onderhoud door mensen behoeft) maar op het structurele herinrichten van de Nederlandse ruimte. Dat is de agenda onder de stikstofcrisis.

Wie waren tijdens de pandemie de grootste verspreiders van disinformatie? De wappies op het internet en het Museumplein? Echt?

Leon de Winter
7 maart 2023

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: