We zijn gruwelijk voor de gek gehouden

Maandag 28 februari 2022 zijn duizenden pagina’s geopenbaard t.a.v. Wob-verzoeken, die Minister de Jonge geweigerd heeft te openbaren en hiervoor liever de dagelijks opgelegde boete te betalen uit belastinggelden. Tussen de stukken bevindt zich o.a. een e-mail getiteld ‘Nota experiment en wetsvoorstel Corona-apps’, die op 15 mei 2020 is verstuurd aan medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid.

Kamerleden reageren boos op de schokkende Wob-verzoeken die nu openbaar zijn gemaakt. De onderste steen moet nu boven. In de communicatie van het ministerie van Volksgezondheid wordt zonder omhaal gesproken over de ‘wankele basis’ voor het inperken van grondrechten en de ondemocratische aard van de noodverordeningen. ‘Maar dat zeggen we niet’, valt te lezen in de stukken. ‘We verzwijgen dat’ en ‘we leggen niet uit waarom’.

“Kortom: we zijn gruwelijk voor de gek gehouden,” zeggen diverse partijen. “En het kabinet (VVD, D66, CDA en CU) is er nog trots op ook, zo valt te lezen. Diverse partijen willen direct tekst en uitleg van het kabinet en hebben een debat aangevraagd.

“Ik wil over deze volksverlakkerij de onderste steen boven hebben. De betreffende ambtenaren jagen we met pek en veren het ministerie uit,” aldus Kamerlid Van Haga. Hij wil ook weten in hoeverre minister de Jonge op de hoogte was van de grondrechtschending door zijn ambtenaren. “Als dat zo is, dan moet hij weg. Ook al zit hij nu op een ander ministerie.”

Ook andere Kamerleden reageren kritisch. “Eens te meer wordt hiermee duidelijk wat heel veel mensen al vermoedden. Het coronabeleid van het kabinet rammelde niet alleen aan alle kanten, er werd ook nog eens bewust informatie achtergehouden,” zegt Kamerlid Tunahan Kuzu (Denk).

Zorgminister Ernst Kuipers wil de betrokken ambtenaren niet veroordelen, maar vraagt om begrip. “We moeten ons ook wel realiseren dat de afgelopen twee jaar er onder hele hoge druk en echt in een crisissituatie is geacteerd,” zei hij tegen Hart van Nederland. De minister zei met de teksten ‘zeer ongelukkig’ te zijn. Hij voegde toe dat het geen excuus is voor de toon en bewoordingen in de geopenbaarde mails. Hij zei verder dat ‘individueel het gesprek wordt aangegaan met de ambtenaren die deze mails hebben geschreven’.

“De beerput gaat steeds meer open. Kuipers lijkt minder goed te kunnen liegen dan zijn voorganger.” “Het kaartenhuis van leugens is aan het instorten.” melden diverse Kamerleden.

Kortom de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft in februari een vernietigend deel I uitgebracht m.b.t. de aanpak van de coronacrisis. Deel I ging over de organisatie en de poppetjes die (on)geschikt waren onder deze omstandigheden in hun functie. Er komen nog 2 delen.

Bericht overgenomen van Marja Nagengast via LinkedIn

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d