Ik ben opgegroeid in een gezin waar normen en waarden hoog in het vaandel stonden. Ook heb ik geleerd respect te hebben voor iedereen, ongeacht geloof, huidskleur, levensovertuiging, maatschappelijke status, seksuele geaardheid en noem het hele rijtje maar op. Zelfs wanneer iemand werkzaam is bij de Belastingdienst dien je ook deze persoon op dezelfde wijze te behandelen zoals je ook zelf behandeld wenst te worden (mijn beide ouders waren ambtenaren). Nu zitten die normen en waarden opgeslagen in mijn genen dus het is niet moeilijk deze levensovertuiging ook dagelijks in de praktijk te brengen, ook al wordt het bloed regelmatig onder m’n nagels weggezogen.

De Werkgroep bestaat inmiddels ruim 5 jaar en in de afgelopen periode hebben we, naast alle andere projecten, gemiddeld 5 keer per week op enige manier contact met de verzenders van de blauwe enveloppen. Niet alleen over onze AWBZ-claim maar we behandelen ook heel veel projecten voor onze leden die ook gaan over andere belastingzaken. En dat valt vaak niet mee.

Waarom dat dat allemaal zo stroef verloopt? Er is nagenoeg onmogelijk om te communiceren met deze instantie, het beleid hangt van liegen en bedriegen aan elkaar vast. Ruim 2 jaar geleden heb ik hier m’n gal al eens over uitgespuwd.

Toeslagenaffaire

Persoonlijk heb ik niets te maken met kinderopvangtoeslag maar een aantal van onze klanten wel en deze mensen hebben het heel zwaar, neem dat maar van mij aan. Voor deze mensen doen we wat we kunnen maar ook daar lopen we constant tegen onbegrip en minachting aan bij de Belastingdienst.

Maar daar gaat nu verandering in komen, niet alleen richting de afdeling toeslagen, maar naar alle andere onderdelen van de Belastingdienst. Het gepubliceerde rapport over de toeslagenaffaire is vernietigend, en dan druk ik mij nog voorzichtig uit. Niet alleen vernietigend voor de werkwijze en de mentaliteit van de Belastingdienst,  ook voor onze overheid en voor de Nederlandse Rechtspraak. Ook heb ik besloten het stukje opvoeding wat betreft het respect hebben voor ambtenaren bij de Belastingdienst definitief naast mij neer te leggen.

AWBZ-claim

In deze procedure gaat het erom wie de langste adem heeft. De Belastingdienst is van mening dat zij die langste adem heeft en ook de vrijheid om tegen te werken en te manipuleren waar ze maar kunnen. De procedures die we voor 26 van onze deelnemers voeren om de weg vrij te maken voor de uiteindelijke gezamenlijke procedure worden aan alle kanten getraineerd, niet alleen door de Belastingdienst maar ook door de Rechtspraak is inmiddels duidelijk. Nu bekend is dat die 2 onder 1 hoedje spelen gaan wij ons nu heel anders opstellen en wachten we de resultaten van de lopende 26 procedures niet verder af.

In de tweede week van januari ontvangen alle deelnemers aan de AWBZ-claim een mail met daarin de inloggegevens van de portaal die we hebben opgezet. Het bouwen van deze beveiligde omgeving heeft veel meer tijd gekost dan we dachten en daar hebben we helaas de nodige vertraging opgelopen.

Doneren

De Werkgroep helpt heel veel mensen, wekelijks komen er hulpvragen binnen. We zijn helaas niet altijd in staat deze allemaal op te pakken maar met het merendeel gaan we aan het werk.  Om door te kunnen gaan met al onze werkzaamheden hebben we wel jullie steun nodig want het kost behoorlijk wat geld om de Werkgroep in stand te houden. We kunnen veel maar we kunnen het niet alleen!

Doneren kan snel en veilig via iDeal. Uiteraard kun je ook een donatie rechtsreeks overmaken: NL18 ABNA 0113 978 146 t.n.v. de Werkgroep.

Tot slot

2020 is een jaar dat we niet snel zullen vergeten. Covit-19 en de daarbij opgelegde maatregelen van de overheid hebben een enorme impact op onze samenleving en zullen ook in 2021 nog merkbaar zijn. Ik ga het niet hebben over de waarheden en onwaarheden met betrekking tot het virus en over het wel of niet werken van de diverse vaccins, we zullen het wel zien. Helaas zullen er veel dingen blijvend veranderen en zitten de generaties na ons met de gebakken peren. De financiële gevolgen van covit-19 zijn op dit moment nog niet te overzien.

Wel verwacht ik de nodige veranderingen in de BV Nederland naar aanleiding van het rapport over de toeslagenaffaire. Deze veranderingen zullen alleen maar positief zijn want beroerder dan nu kan het niet meer worden. Veel zaken moeten helemaal op de schop.

Ik wens iedereen fijne feestdagen toe en een gezond en positief 2021.

Namens alle betrokkenen van de Werkgroep,

Met een warme kerstgroet,
Rob Otten