Kop

Het is alweer geruime tijd geleden dat onze laatste nieuwsbrief is verschenen terwijl we van plan waren deze maandelijks te versturen. Diverse malen hadden we de nieuwsbrief klaar om te worden verstuurd, gebeurde er van alles met betrekking tot onze AWBZ-claim. Nieuwe standpunten van de Belastingdienst en van het Ministerie van Financiën hebben er voor gezorgd dat ook de Werkgroep voor haar deelnemende leden de strategie moesten aanpakken.

Niet alleen onze AWBZ-procedure is de reden dat we nu pas met een nieuwe nieuwsbrief komen, ook hebben we veel hulpvragen binnengekregen van mensen die, om welke reden dan ook, helemaal waren vastgelopen in het systeem dat Nederland heet. Sommige problemen waren snel op te lossen, maar er zaten ook een aantal zeer complexe bij en een aantal daarvan zijn nog steeds in behandeling.

Projecten van de Werkgroep

Naast onze AWBZ-claim doen we nog veel meer. Inmiddels heeft de Werkgroep ruim 70 mensen kunnen helpen die behoorlijk in de problemen zaten en er op eigen kracht niet meer uit konden komen. Met een paar projecten zijn we gestopt omdat we niet met ons laten sollen en 6 projecten hebben we doorgestuurd naar een andere werkgroep. Jeugdzorg is namelijk te complex, te ingrijpend en vraagt een heel andere aanpak. Een aantal andere zaken lopen nog en nieuwe hulpvragen/projecten zullen de komende tijd worden opgestart.

samenleving

Het is fijn om in een situatie te verkeren waarbij we in staat zijn mensen te adviseren en te ondersteunen die te maken hebben met maatschappelijke, juridische en sociale problemen. We hebben al veel zaken kunnen oplossen maar we zijn er inmiddels ook achter gekomen dat we in veel gevallen wél professionele juridische ondersteuning nodig hebben. Niet alles is via mediatie op te lossen, regelmatig moeten we er een paar tandjes bijzetten.

Rechtshulp

We zijn dan ook blij dat de Werkgroep inmiddels een juridische afdeling heeft waar 3 ervaren juristen onze projecten op de juiste manier ondersteunen. Rechtshulp is belangrijk en wordt steeds belangrijker. Dagelijks lopen mensen tegen vragen aan over hun rechten. En waar moet je dan heen voor een antwoord? Advocaten zijn duur en het juridisch loket verwijst door. De oude bureaus voor rechtshulp bestaan niet meer en gefinancierde rechtsbijstand (in de volksmond toevoeging genoemd) is zo beperkt door de overheid dat het nauwelijks nog een antwoord biedt. Mensen hebben daardoor het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Wie komt er nu voor hun belangen op? Bovendien worden alle kosten voor rechtshulp en ook de griffierechten steeds hoger.

procederen-advocaat

Al vele jaren helpen we mensen op weg die aanlopen tegen problemen met hun verzekeringsmaatschappij en die vragen hebben over hun polis. Ook kunnen we de weg wijzen naar een advocaat voor een second opinion. We hebben zo veel voorbij  zien komen dat we voor veel eenvoudige vragen inmiddels ook een antwoord hebben, gratis. Ook helpen we mensen met procedures bij de kantonrechter.

Wij hebben daar over nagedacht. En eigenlijk is het antwoord simpel, want iedereen wil wel een advocaat als dat ‘gratis’ zou zijn. En net zoals wanneer je bijvoorbeeld een ANWB lidmaatschap hebt en dan ‘gratis’ geholpen wordt bij autopech, zo kan het ook bij rechtshulp. Zo’n rechtsbijstandverzekering, want daar hebben we het dan over, wordt door veel maatschappijen aangeboden. Wij adviseren je dan ook om zo’n verzekering af te sluiten.

Natuurlijk betaal je dan premie en natuurlijk helpt het niet voor problemen die je nu al hebt. Toch realiseren mensen zich vaak niet welke voordelen er aan zo’n verzekering zitten. En natuurlijk kan je soms het gevoel bekruipen dat een jurist of advocaat van een verzekeringsmaatschappij niet volledig voor het antwoord op jouw vraag gaat, omdat ook de belangen van de verzekering gediend moeten worden. Zo kunnen er vragen gesteld worden over de dekking van jouw polis en of het wel zinvol is om een zaak te beginnen tegen een tegenpartij die jou juridisch in de problemen bracht.

rechtsbijstand

We zijn wel kritisch als het gaat om de acceptatie van projecten. Er moet een serieuze kans zijn om een op te starten procedure positief af te ronden. Ook is het van groot belang dat de dossiers helder zijn: goed leesbaar, duidelijk omschreven en chronologisch opgebouwd. Al het voorwerk dient in principe door de aanvrager zelf te worden gedaan maar in uitzonderlijke gevallen zullen wij je daar mee helpen.

Zit je in de problemen en kom je er zelf niet meer uit: rechtsbijstand@dewerkgroep.com

“Terugvordering van de te veel en ten onrechte ingehouden AWBZ-premie over de jaren 2001 tot en met 2013”

Een hele mond vol, maar dit is wat onze AWBZ-claim inhoudt. De claim is verstuurd namens 56 leden en er zijn 712 leden die zich inmiddels hebben aangemeld en in de startblokken staan voor de volgende ronde. Mooie aantallen om mee te beginnen maar wanneer je bedenkt dat er miljoenen Nederlanders zijn die hieraan mee kunnen doen hebben we nog wel een paar uitdagingen liggen.

AWBZ

De Belastingdienst en het Ministerie van Financiën weten niet precies hoe ze onze terugvordering moeten aanpakken aangezien binnen de Belasting)wet hier geen regelgeving over bestaat. Zoals inmiddels bekend is hanteert de Belastingdienst de stelling dat wanneer er geen regelgeving is bedenken ze deze ter plekke, en dat is niet in het voordeel van de burger. Ook hier hebben wij mee te maken en deze denk- en handelswijze is een deel van het ontmoedigingsbeleid van onze Overheid.

Voor 26 van de 56 leden die in de eerste lijn zitten hebben we een individuele juridische procedure moeten opstarten die overigens allemaal door ons zijn gewonnen. Momenteel zijn we druk bezig om voor de 712 leden die in de vervolgprocedure mee gaan lopen de juiste route te bepalen. Daarvoor werken we inmiddels nauw samen met een aantal juristen en fiscalisten en zelfs een aantal mensen die inmiddels niet meer werkzaam zijn bij de Belastingdienst en voor ons en voor onze leden van grote waarde zijn.

  • Deze groep, waarvan de leden de vaste, éénmalige bijdrage hebben voldaan zullen binnenkort per email op de hoogte worden gebracht van de te nemen vervolgstappen. De informatie hieromtrent zal niet meer op deze website en ook niet meer op Social Media worden geplaatst! Uiteraard informeren we jullie wel over de algemene voortgang.

Ook is de Belastingdienst enige tijd geleden begonnen met het terugvorderen van de bedragen die zijn uitgekeerd naar aanleiding van de eerste brieven eind 2015 en begin 2016. Daar heeft de Werkgroep veel werk aan gehad met als gevolg dat er niet is ingevorderd.

Er zijn nogal wat mensen die er vanuit gaan dat na het betalen van de eenmalige vaste bijdrage de Belastingdienst de ten onrechte teveel ingehouden premie plus de rente klakkeloos terugbetaald wanneer er een brief met daarin de specificaties zijn verzonden aan de Belastingdienst. Ook zijn er mensen die vinden dat het allemaal wel heel lang duurt. Jullie hebben helemaal gelijk, het duurt inderdaad heel lang en het zal ook echt nog wel even duren voordat we ons doel hebben bereikt.

Update 30 juli 2019

Doneren

Naast een handjevol vaste maandelijkse donateurs is het droevig geteld met de bereidheid van de mensen om de Werkgroep ook financieel te ondersteunen. Vanuit alle hoeken krijgen we lof en complimenten over al het werk dat de Werkgroep verzet, maar wanneer er gevraagd wordt naar een (kleine) donatie reageert men alsof je met een uiterst oneerbaar voorstel komt. Het onderhouden van de Werkgroep kost veel geld en zolang de subsidie nog niet geregeld is moeten alle kosten zelf worden gedragen.

We hebben het heel eenvoudig gemaakt voor je. Veilig en desnoods anoniem kun je op deze manier jouw waardering tonen voor al het werk dat wij belangeloos doen. Niet voor onszelf, maar voor al die anderen!

 

Met vriendelijke groet, Rob Otten

 

de-werkgroep

www.dewerkgroep.com | info@dewerkgroep.nl | Privacybeleid

facebook    twitter   

Afmelden voor onze nieuwsbrief