Kennelijk speelt de angst voor de belastingdienst een rol

Na onze update van 15 augustus jl. is het aantal deelnemers aan onze AWBZ-claim toegenomen met ruim 30%. Een stijging waar we trots op kunnen zijn maar het is nog steeds een fractie van het aantal mensen dat mee kan doen en dat ook recht hebben op de teruggave van de destijds teveel ingehouden AWBZ-premie. Overigens gaan we binnenkort ook een aantal persberichten versturen. Kijken of we de mensen wakker kunnen maken.

Kennelijk speelt de angst voor de belastingdienst een rol

We merken steeds meer dat veel  mensen graag mee zouden willen doen met onze AWBZ-procedure maar doodsbang zijn voor de belastingdienst. Enigszins begrijpelijk maar die angst is volkomen onterecht, de belastingdienst zou juist bang moeten zijn voor ons! Jarenlang heeft de overheid veel te veel AWBZ-premie bij de burgers ingehouden en dat geld moeten ze terugbetalen, plus de wettelijke rente!

Ook zijn er veel mensen die geen zin hebben om zoveel werk te moeten doen en niet zitten te wachten op al die administratieve rompslomp. Een aantal weken geleden had ik een al wat oudere dame aan de telefoon die ook graag mee wilde doen en nog een aantal vragen had. Deze dame had inmiddels een zeer respectabele leeftijd bereikt en vertelde dat ze niet over een laptop o.i.d. beschikte, alleen over haar smartphone. Binnen 10 minuten had deze dame zich (via haar smartphone) aangemeld en ook de inkomensverklaringen opgestuurd, die ze overigens al digitaal in haar telefoon had staan. Kortom, het is een fluitje van een cent om je aan te melden, wij doen al het andere werk voor onze deelnemers.

De beslissingen van de belastingdienst in augustus van dit jaar op onze bezwaarschriften geven ook aan dat onze claim terecht is en dat de belastingdienst de teveel betaalde premie zal gaan terugbetalen. Dat zullen ze niet spontaan doen natuurlijk, en daarom doen wij dat namens onze deelnemers. Waar zou je bang voor moeten zijn? Omdat je denkt dat de belastingdienst het later weer zal invorderen of zal gaan verrekenen? Nee hoor, dat zal zeker niet gaan  gebeuren. We hebben hier al eens eerder wat over geschreven.

De belastingdienst kan af en toe moeilijk doen over de inkomensverklaringen

Om het juiste bedrag te kunnen berekenen wat we voor onze deelnemende leden gaan claimen bij de belastingdienst hebben we de inkomensverklaringen van deze leden nodig. Deze inkomensverklaringen zijn simpel op te vragen door even met de belastingdienst te bellen. De belastingdienst is verplicht deze binnen 5 werkdagen te versturen.

Toch horen we steeds vaker dat de belastingdienst dit niet altijd doet, inmiddels weten ze daar ook waarvoor men ze nodig heeft. Kennelijk hebben de medewerkers van de belastingtelefoon de opdracht gekregen het opvragen van de inkomensverklaringen te traineren. Gewoon blijven zeuren bij deze dames en heren, je hebt recht op deze documenten.

 

 

De planning van het verdere verloop van de AWBZ-claim

Met de voorprocedure (onze 26 leden in de pilotgroep) zijn we bijna 2 jaar bezig geweest. Gelukkig hebben we daar een mooi resultaat geboekt en zal dit leiden tot een snellere afhandeling van de procedure voor de rest van onze deelnemende leden.

Houd er wel rekening mee dat het vervolg nog de nodige tijd in beslag zal nemen. Op dit moment zijn we druk bezig het gehele dossier samen te stellen en dan kan het worden ingediend bij de belastingdienst.

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d